دکتر سرسنگی: پیام‌های دو گانه‌ای به مردم و نسل جوان داده می‌شود/ در مورد ریشه حوادث سال ۹۶ و ماه گذشته ساده اندیشی می‌شود

دومین همایش ملی دانشگاه اخلاق‌مدار با حضور دکتر محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران و دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی و اجتماعی در روز ۲۶ آذرماه ۱۳۹۸ برگزار شد.

به گزارش معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران ضمن خیر مقدم به مهمانان اظهار کرد: در چند دهه گذشته نوعی گیجی و آشفتگی در نظریه پردازی برای اداره کشور وجود داشته است.

وی ادامه داد: علی رغم اینکه انقلاب ما، فرهنگی و مزین به نام اسلام بود اما متاسفانه واقعیت این است که در همه این سال ها نتوانسته ایم به یک نظریه جامع و کارآمد برای اداره کشور دست پیدا کنیم.

دکتر سرسنگی گفت: معمولا پیام های دو گانه ای به مردم و نسل جوان داده می شود. از طرفی خواهان جامعه اخلاقگرا و دیندار هستیم و از سوی دیگر به گونه ای با مردم و جامعه رفتار می کنیم که مغایر با حرف های خود ما است. امروز نسل جوان ما بین حرف ها و اعمال ما در شگفتی و گیجی است!

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه مخالف «غرب فکری» و ارزش هایی هستیم که روحانیت و معنویت را کنار می گذارد، اما خودمان شتابان تر از «غرب فکری» در راه اخلاق زدایی و معنویت زدایی از جامعه گام برمی داریم.

وی بیان کرد: اخلاق و اخلاق گرایی در جامعه ای رشد می کند که مبانی نظری آن جامعه نیز متناسب با اخلاق باشد. نمی توان در برنامه ریزی های کشور به حوزه اخلاق توجه نکرد اما انتظار داشت که جامعه ای اخلاقی را شاهد باشیم.

دکتر سرسنگی با اشاره به اینکه به تدریج از علت و دلیل انقلاب اسلامی، دور شدیم، افزود: برخی از دوستان معتقدند جمهوریت نظام در خطر است اما در واقع این اسلامیت نظام است که در معرض خطر قرار گرفته است. نبود اخلاق در جامعه در همه سطوح موجب رنج شده و جالب اینکه مگان به نقد دیگری پرداخته و کسانی که در همه این سال ها در شکل گیری ناهنجاری ها سهیم بوده اند، خود مدعی و «اپوزوسیون» شده اند.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران تاکید کرد: ریشه حوادثی که در سال ۹۶ و ماه گذشته در دانشگاه تهران اتفاق افتاد، به کمبود و فقدان اخلاق در جامعه برمی گردد. مدیران به جای اخلاق به موضوعات دیگری توجه می کنند.

وی ادامه داد: از طرفی به دانشجویان و نسل جوان نرفتن به سمت ارزش های غیر دینی و ملی، و داشتن قناعت و درستکاری را توصیه می کنیم، اما از طرف دیگر خودمان گوی سبقت را در فساد، بی اخلاقی و ناکارآمدی ربوده ایم. ما برای دنیا نسخه بهبودی در اخلاق و معنویت می نویسیم و خود در داخل تیشه بر ریشه اعتقادات دینی و اخلاقی جامعه می زنیم.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران اظهار کرد: در آستانه روز وحدت دانشگاه و حوزه قرار داریم، منظور از وحدت حوزه و دانشگاه این بود که چگونه می توان تلفیق صحیح علم و ایمان را ایجاد کرد. رابطه صحیح و منطقی باید میان دانشگاه و حوزه اتفاق بیفتد و این دو نهاد مهم ظرفیت های یکدیگر را شناسایی و از آن استفاده کنند.

دکتر سرسنگی تصریح کرد: در بحث غرب گرایی و غرب زدگی موضوعی مطرح است، مبنی بر اینکه، غرب شرقی ها را وادار کرده با تعاریف غربی ها خودشان را تعریف کنند، یعنی آنقدر خودباوری  و اعتماد به نفس ما را پایین آوردند که یک فرد ایرانی و اسلامی خود را در چهارچوب یک تعریف غربی می پسندد ؛ متاسفانه این مشکل وجود دارد و ایرادی است که بر دانشگاه ها وارد است.

وی بیان کرد: دیدگاه و رویکرد ما نسبت به مسائل فرهنگی، اخلاقی و اجتماعی در دانشگاه در حد انتظار نیست. معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: دانشگاه در قبال آموزش و پژوهش وظیفه دارد، اما همچنین باید وظیفه را خود در قبال تهذیب دانشجویان و توسعه اخلاق مداری و گسترش مسئولیت پذیری اجتماعی در دانشگاه به رسمیت بشناسد.

دکتر سرسنگی در بخش پایانی سخنان خود از تمامی کسانی که در جهت برگزاری این همایش تلاش کرده اند، تشکر و تقدیر کرد.

** توانمند سازی اعضای هیئت علمی دانشگاه اقدام بسیار ارزشمندی است

در ادامه مراسم حجت الاسلام و المسلمین دکتر مسلم محمدی دبیر علمی همایش اظهار کرد: دانشگاه تهران در طرح توسعه دانشگاه ابتکار عالی به خرج داده و مهم ترین مولفه دخیل در فعالیت های دانشگاه، اخلاق حرفه ای و مسئولیت پذیری اجتماعی بوده است.

وی ادامه داد: مسئولیت پذیری مهم ترین مسئله در جامعه و مسئولیت گریزی مهم ترین آسیب در جامعه است. توانمند سازی اعضای هیئت علمی دانشگاه اقدام بسیار ارزشمندی است.

دکتر محمدی خاطر نشان کرد: مقالات بسیار زیادی برای شرکت در همایش ارسال شد و چندین پیش همایش و کارگاه برای کارکنان برگزار شد. همچنین سازمان ها و نهادهای مهمی در برگزاری این امر همکاری کردند.

** آموزش در ابعاد مختلف نیاز به اخلاق دارد

دکتر احد فرامرز قراملکی رئیس انجمن علمی اخلاق کاربردی بیان کرد: بین اخلاق و آموزش نسبت دو سویه وجود دارد. آموزش در ابعاد مختلف نیاز به اخلاق دارد.

وی ادامه داد: رشد اخلاق در آموزش به عنوان گذار از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب است. اخلاق آموزش شاخه ای از اخلاق کاربردی است و اخلاق کاربردی کاربست تحلیلی و انتقادی ، اخلاق هنجاری در موقعیت معین است.

**اساتید و معلمان باید روحیه پرسشگری را پرورش دهند

همچنین دکتر سید حسن اسلامی پژوهشگر ارشد حوزه اخلاق کاربردی در این همایش گفت: دانش باید ۴ ویژگی اعم از انسجام، ارتباط، دگرگونی ارائه چشم انداز و تاثیر بر عرصه های دیگر داشته باشد.

وی ادامه داد: دانش نمی تواند بی حرکت باشد بلکه دگرگون کننده است. دانشور واقعی می تواند آنچه را که آموخته در رشته های مختلف به کار گیرد.

دکتر اسلامی تاکید کرد: اساتید و معلمان باید روحیه پرسشگری را پرورش دهند. متاسفانه روحیه پرسشگری در افراد پژمرده شده است.

**اخلاق حرفه ای و دانشگاهی دغدغه اصلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است

در انتهای مراسم دکتر علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: وضعیت موجود دانشگاه ها قابل لمس است و مشکلاتی در کارکردهای دانشگاهی و آموزش عالی وجود دارد.

وی ادامه داد: موضوعات و مشکلات اخلاقی در آموزش عالی به خانواده، فرد، جامعه و …. برمی گردد. اخلاق حرفه ای و دانشگاهی دغدغه اصلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.

دکتر خاکی صدیق افزود:مولفه های کیفیت در وزارت علوم ریشه در موضوعات اخلاقی دارد. اعتماد عمومی به اعضای هیئت علمی در سال های گذشته کاهش پیدا کرده است.

پس از برگزاری مراسم افتتاحیه، بازدید از پوسترها انجام شد. ۳ پنل این همایش برگزار شد، در این قسمت دکتر محمد خدایاری فرد، دکتر اسماعیل آقابابایی بنی، دکتر حسن بوسلیکی، دکتر فاطمه طاهرپور، دکتر محمد جعفر جامه بزرگی، سعیده تقی زاده، دکتر زهرا صادقی آرانی، دکتر جمال عبدالملکی، دکتر محمد جواد فلاح، دکتر مهرداد آقاشریفیان، دکتر هادی رزقی شیرسوار، دکتر محسن کهتری، دکتر محمود میرزاده کوهشاهی به سخنرانی می پردازند و در پایان هر پنل توسط اعضای پنل پرسش و پاسخ و جمع بندی صورت گرفت.