معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در مراسم افتتاحیه دور دوم گفتگوهای فرهنگی ایران و افغانستان: پیشتازی دانشگاه تهران در ارتباطات علمی و فرهنگی بین المللی

دومین دور گفتگوهای فرهنگی ایران و افغانستان با عنوان «تعاملات دانشگاهی و آموزش؛ محور توسعه پایدار ایران و افغانستان» در تاریخ ۱ و ۲ اسفندماه جاری با میزبانی دانشگاه سیستان و بلوچستان در شهر زاهدان برگزار شد.

در مراسم افتتاحیه این همایش، دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، طی سخنانی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این برنامه و نیز اظهار خشنودی از حضور استادان و مدیران دانشگاهی کشور دوست و برادر، افغانستان، گفت: از کلیه دوستانی که موجبات برپایی این همایش ارزنده را فراهم کردند تشکر می کنیم. موضوع روابط بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی افغانستان، هم در سطح استراتژیک و هم در سطح راهبردی و اجرایی از اهمیت بسیاری برخوردار است. این چنین برنامه هایی قطعا به توسعه و تعمیق روابط دو کشور در پهنه های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی کمک خواهد کرد.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت تعاملات بین المللی در جهان معاصر اشاره کرد و افزود: امروزه ارتباط کشورها و خصوصا ملت ها با یکدیگر یک مولفه اصلی و مهم در زندگی بشر به شمار می رود. ما اینک در زمانی زندگی می کنیم که در بسیاری از پهنه ها نیاز به تعامل با دیگر کشورها داریم. البته، تعاملات بین المللی در صورتی مفید است که بر اساس احترام متقابل به ارزش ها و هویت فرهنگی و اجتماعی هر کشور و ملت صورت گیرد. نکته دیگر آن است که ارتباطات باید دوجانبه باشد. داد و دهش تجارب بسیار مفید است چنانچه نگاه به ارتباطات از زاویه بالا نبوده و سطح همسانی را شامل شود. ملت ایران و تمدن بزرگ ایرانی و اسلامی از دیرباز پرچمدار تعامل و گفتگو با دیگر فرهنگ ها و اقوام بوده و در روزگاران پیشین توانسته است تجارب ارزشمندی را به جهانیان عرضه کند.

دکتر مجید سرسنگی از تعاملات بین المللی و فرهنگی به عنوان موثرترین و پایدارترین نوع تعاملات بین کشورها و ملت ها نام برد و گفت: تجربه بشر در قرون معاصر نشان داده است که تعاملات و روابط علمی و فرهنگی بیشترین نقش را در نزدیکی ملت ها به یکدیگر داشته و زمینه ارتباط واقعی و غیر گلخانه ای نخبگان کشورها را با یکدیگر فراهم می کند. حتی در مواردی که دو کشور از منظر سیاسی روابط خوبی با هم نداشته باشند، روابط علمی و فرهنگی می تواند فضای بین این کشورها را تلطیف کرده و زمینه زدوده شدن اختلافات را فراهم کند.

دانشیار پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران با اشاره به تلاش دشمنان جمهوری اسلامی ایران برای منزوی کردن این نظام و انقلاب اسلامی در منطقه و جهان افزود: رابطه قوی علمی دانشگاه های ایران با دانشگاه های دیگر کشورهای جهان و ممتازی دانشمندان کشور ما در تولید دانش نه تنها توطئه دشمنان را در به انزوا کشاندن کشور و ملت خنثی کرده است، بلکه توانسته چهره واقعی این ملت بزرگ و این تمدن کهن را به جهانیان نشان دهد. دیپلماسی علمی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در این سال های سخت یکی از بزرگ ترین عوامل سرفرازی کشور و جلب توجه اندیشمندان و نخبگان جهان به واقعیت این نظام و ظرفیت های بالای این ملت بوده است.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در قسمت دیگری از سخنرانی خود به اهتمام ویزه دانشگاه تهران برای بسط فعالیت های بین المللی و تعامل با مراکز دانشگاهی جهان اشاره کرد و گفت: دانشگاه تهران در برنامه سوم توسعه خود، که سال های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ را در بر می گیرد، «ارتقای جایگاه بین المللی دانشگاه و حضور موثر در چرخه تولید علم و فناوری جهانی» را به عنوان یکی از سه محور اساسی و راهبردی خود برگزیده و در این راستا اقدامات موثر و چشمگیری را به انجام رسانده است.

وی ادامه داد: دانشگاه تهران همواره در امر تعاملات علمی و فرهنگی بین المللی پیشتازی کرده و آثار مفید بسیاری را متوجه آموزش عالی کشور و نیز عرصه فرهنگی نظام به ارمغان آورده است.

دکتر مجید سرسنگی، «گسترش همکاری های آموزشی بین المللی»، «تقویت فعالیت های پژوهشی و فناوری بین المللی» و «بهینه سازی زیرساخت ها و فرایندهای همکاری بین المللی» را جزو راهبردهای اصلی این دانشگاه دانست و افزود: در حال حاضر دانشگاه تهران بیشترین همکاری را با دانشگاه های معتبر جهان در حوزه های مختلف، از جمله: تبادل استاد و دانشجو، تحقیقات مشترک، برگزاری دوره های مشترک و … در بین دانشگاه های کشور داشته و در سال جاری نیز به عنوان دانشگاه برتر در عرصه فعالیت های بین المللی انتخاب شده است.

سرسنگی به ذکر این موضوع که در حال حاضر رئیس این دانشگاه، دکتر نیلی احمدآبادی، به عنوان رئیس «اتحادیه دانشگاهی آسیا و اقیانوسیه» (AUAP) و عضو کمیته اجرایی «اتحادیه بین المللی دانشگاه ها» (IAU) انتخاب شده است، این امور را فرصتی مناسب برای نقش آفرینی بیشتر دانشگاه های ایران و منطقه در تولید دانش و حضور فعال تر در عرصه های بین المللی دانست.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با اعلام این خبر که در حال حاضر ۱۱۰۰ دانشجو از ۴۲ کشور جهان در دانشگاه تهران تحصیل می کنند، گفت: خوشحالم که بگویم از این تعداد ۳۳۷ دانشجو از کشور دوست و برادر افغانستان در مقاطع مختلف در دانشگاه تهران به تحصیل مشغول بوده و جزو بهترین دانشجویان غیر ایرانی ما محسوب می شوند.

دکتر سرسنگی ادامه داد: البته با توجه به مشترکات بسیار دو ملت و ریشه های فرهنگی استواری که مردم ما را به هم متصل می کند، معتقدیم ارتباطات ما با دانشگاه های افغانستان باید رشد کمی و کیفی بیشتری داشته باشد. در همین زمینه ما آمادگی آن را داریم که هم در حوزه تربیت دانشجو و هم در عرصه همکاری های پژوهشی و فناوری تعاملات بیشتری را با دانشگاه های کشور افغانستان داشته باشیم.

گفتنی است، در این مراسم دیگر شخصیت های علمی و فرهنگی دو کشور از جمله: رئیس دانشگاه سیستان و بلوچستان، معاون مرکز مطالعات فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، معاون مرکز همکاری های علمی بین المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، روسای دانشگاه های ابن سینا، تعلیم و تربیت شهید استاد ربانی، راه سعادت و غرجستان کشور جمهوری اسلامی افغانستان، در رابطه با موضوع ارتباطات علمی و فرهنگی بین دو کشور به ایراد سخن پرداختند.

همچنین در بخش های بعدی این همایش تعدادی از نمایندگان دانشگاه ایران و افغانستان مقالات خود را در رابطه با موضوع یاد شده ارائه کردند.

سومین دور این گفتگوها اردیبهشت ماه سال آینده به میزبانی دانشگاه کابل در کشور افغانستان برگزار خواهد شد.