سرسنگی در مراسم اختتامیه همایش بین المللی «ایران در گذار»: جامعه علاوه بر متخصص در علوم مختلف، نیاز به متفکر و مصلح هم دارد

مراسم اختتامیه همایش بین المللی «ایران در گذار» با حضور دکتر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، ستاد برگزاری این همایش، مهمانان و سخنرانان خارجی و داخلی آن و همچنین سایر علاقمندان، سه شنبه، ۲۷ آذرماه ۱۳۹۷ در محل تالار روح الامینی باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران برگزار شد.

در این مراسم دکتر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، ضمن ابراز خرسندی از برپایی این همایش ارزنده و تشکر از دست اندرکاران و سخنرانان داخلی و خارجی آن گفت: خیلی خوشحالیم که این همایش در دانشگاه تهران برگزار شد. همایشی که از هر نظر در طراز یم گردهمایی بین المللی علمی و فرهنگی بود.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ویژگی های این کنفرانس علمی را برشمرد و افزود: دو ویژگی مهم این همایش، یکی آن است که در زمینه تاریخ برگزار شده است. تاریخ همیشه برای بشر جذاب و آموزنده بوده است. تاریخ تنها روایت قصه های کهنه بشر نیست، بلکه چراغی پر درخشش برای گام های آینده بشر است؛ ابزاری که با آن می توان از ناکامی ها و شکست ها و نیز پیروزی ها و کامیبابی ها درس گرفت. ویژگی مهم دوم این برنامه تمرکز ان بر دوره مشروطه به عنوان یکی از درخشان ترین و حیاتی ترین دوره های تاریخ ایران است.

دانشیار پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران در ادامه سخنان خود به خصوصیات سیاسی، ادبی و فرهنگی دوره مشروطه در ایران اشاره کرد و گفت: برای شناخت ایران معاصر، باید مشروطه و تاثیرات آن را درک کرد. بسیاری از کنش های اجتماعی امروز ما ریشه در رخدادهای مشروطه دارد. این دوره نه تنها از نظر سیاسی، بلکه از منظر فرهنگی، هنری و ادبی نیز دوره ای سرآمد است. ظهور شاعران و خلق اشعار قوی، مردمی و برجسته، پیدایش گونه های مختلف ادبی، تغییرات اساسی در شعر و نثر، توسعه روزنامه نگاری و فرهنگ نقد از قدرت و ده ها موضوع دیگر محصول این دوره درخشان تاریخی است؛ هرچند در این دوره نیز مانند همه دوره های تاریخی دیگر می توان شاهد اشتباهات و کاستی هایی بود که اتفاقا بحث در مورد همین مسائل نیز آموزنده و کارگشا است.

دکتر سرسنگی در بخش دیگری از سخنان خود بر اهمیت جایگاه علوم انسانی در توسعه همه جانبه کشور تاکی کرد و اضافه کرد: باید همگی بر این نکته متحد شویم که توفیق در علوم انسانی، توفیق در توسعه و پیشرفت کشور است. پیشرفت فیزیکی یک جامعه میسر نخواهد شد، مگر پیشرفت فکری در آن جامعه صورت گرفته باشد، و علوم انسانی مبنای این پیشرفت فکری است. دانشگاه های ما باید تاکید و توجه ویژه ای بر علوم انسانی داشته باشند؛ چرا که این علوم زیربنای ترقی و بهروزی جامعه محسوب می شود و از سوی دیگر مزیت چشمگیر ما نسبت به سایر تمدن های حاضر است.

این استاد دانشگاه اقدامات دانشگاه تهران را در جهت حمایت از علوم انسانی تشریح کرد و گفت: دانشگاه تهران عزمی جدی برای جبران کاستی های قبلی در حوزه توجه به علوم انسانی دارد. ما معتقدیم جامعه در کنار نیاز به متخصصین علوم مختلف، نیاز به متفکر، اندیشمند و مصلح اجتماعی دارد. وظیفه تربیت این انسان ها – که در مواردی حتی یک فرد شاخص از بین آن ها می تواند جهانی را متحول کند – بر عهده مراکز آموزش علوم انسانی است.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در خاتمه سخنان خود آمادگی این معاونت را برای همکاری با دبیرخانه مربوطه اعلام کرد.

پیش از سخنان دکتر سرسنگی، دبیران علمی و اجرایی این همایش گزارشی را از کم و کیف برپایی این برنامه به اطلاع حاضران رساندند.