نسخه الکترونیکی شماره جدید فصلنامه «برگ فرهنگ» منتشر شد

شماره جدید «برگ فرهنگ» -فصلنامه مطالعات فرهنگی دانشگاه تهران– که بهار سال جاری منتشر شده است، به‌صورت الکترونیکی در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفت.

این شماره از فصلنامه مطالعات فرهنگی دانشگاه تهران به موضوع «اخلاق و دانشگاه» اختصاص دارد. گفتنی است، نخستین شماره «برگ فرهنگ» آبان سال ۱۳۷۸ منتشر شد و اکنون شماره دوم از دوره جدید آن انتشار یافته است. اولویت این فصلنامه، بررسی تمامی مباحث و موضوعات مربوط به فرهنگ دانشگاهی شامل آموزش، پژوهش، مباحث تربیتی، موضوعات فرهنگی، هنری، اجتماعی و سیاسی بوده است.

«برگ فرهنگ» رو به سوی دانشگاه نسل سوم دارد که مبتنی بر مسئله‌محوری، آسیب‌شناسی و روحیه انتقادی است که همگی معطوف به ارائه راهکارهای واقعی متناسب با فضای فرهنگی و اجتماعی دانشگاه خواهد بود. علاقه‌مندان می‌توانند نسخه چاپی این نشریه را از فروشگاه‌هاى انتشارات دانشگاه تهران تهیه کنند.

گفتنی است، در این شماره از نشریه می‌توانید آثار و گفتارهایی از احد فرامرز قراملکی، علی اکبر موسوی موحدی، رضا ماحوزی، کمال پرهیزگار، آمنه صدیقیان بیدگلی، محمدرضا مهدوی عباس آزاد، مرضیه کهنوجی، خوزه لوئیس وازکز، کارلوتا لازا آزا، آنا لانرو و … را مشاهده کنید.

همچنین دکتر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه تهران و مدیرمسئول فصلنامه برگ فرهنگ در مقدمه این شماره آورده است:

«در اندیشه دینی ما، همواره تعلیم و تربیت، تهذیب،علم اندوزی و دینداری همزاد و همراه‌ هم بوده‌اند. هر آن کس که می‌خواهد از خرمن دانش خوشه برچیند، باید جامه‌ای از جنس پارسایی بر تن کند و هر آنکه می‌خواهد کام مشتاقان دانش را به آب علم و اندیشه سیراب سازد، باید دل و جان دانش‌اندوزان را به پاکی و تابناکی بیاراید تا مبادا در شوره‌زار، بذر بی‌حاصل بکارد و رنج بی‌گنج برد و از کشته خویش هیچ ندروَد.

تأکید مکرر قرآن بر دو رسالت بزرگ پیامبران ـ تهذیب و تعلیم ـ الگوی روشنی فرا روی کسانی می‌نهد که گام در راه پیامبران می‌نهند و رسالت آموزش و راهبری را بر دوش می‌کشند. معلمان جامعه که چنین رسالتی یافته‌اند، باید مؤکد و مکرر بر دو عنصر تعلیم و تربیت توجه کنند که اگر از تهذیب و پرورش غفلت ورزند، هرگز پیامبرانه نخواهند زیست. از دیرباز دانشمندان ایرانی در رعایت موازین اخلاقی و سبک زندگی مبتنی بر زهد و فروتنی الگو بوده‌اند؛ الگوهایی که حتی فراتر از قلمرو جغرافیایی و فرهنگی ایران بزرگ رفته و بر تارک سلسله نیکان جهان نشسته‌اند. اما متاسفانه در سال‌های اخیر در برخی جنبه‌ها و بویژه در زمینه اخلاق پژوهش با ناهنجاری‌هایی روبرو بوده‌ایم و این وضعیت خطری ژرف را گوشزد کرده است. یکی از دلایل اصلی این موضوع را می‌توان در دور شدن دانشگاه‌ها از کارکرد اصلی خود جست. بررسی تجارب دانشگاه‌های جهان نشان می‌دهد که این دانشگاه‌ها به مقوله مسئولیت‌پذیری و اخلاق حرفه‌ای توجه خاصی دارند و این امر همچنان رو به رشد و فزونی است. در برنامه توسعه سوم دانشگاه تهران نیز ترویج اخلاق حرفه‌ای و مسئولیت‌پذیری اجتماعی جزو اهداف اصلی ذکر شده است، از این‌‌رو، لازم است در تمام کارکردهای دانشگاه به این مقوله مهم توجه شود.

معاونت فرهنگی دانشگاه تهران توجه به فرهنگ دانشگاهی؛ ترویج اخلاق حرفه‌ای و مسئولیت‌پذیری اجتماعی، را سرلوحه تمام برنامه‌های خود قرار داده است. در این راستا در سال ۱۳۹۶، اولین «همایش ملی دانشگاه اخلاق مدار» با حضور جمع کثیری از صاحب نظران این حوزه برگزار شد. همچنین در اولین دوره «جشنواره فرهنگ دانشگاه» و «جشنواره ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی» نیز به این مقوله، به‌‌عنوان محور اصلی توجه شده است.

اعتقاد داریم توجه به موضوع «اخلاق» در دانشگاه می‌تواند در کاهش ناهنجاری‌های فردی و اجتماعی نقش اصلی داشته باشد. چنانچه اعضای هیات علمی دانشگاه در این راستا اهتمام بیشتری داشته و به نقش تربیتی خود، افزون بر آموزش و پژوهش، توجه کنند، دانشگاه می‌تواند بالنده‌تر از قبل به نقش موثر خود در حل مشکلات جامعه و تحقق توسعه پایدار عمل کند.

با توجه به اهمیت تبیین فرهنگ دانشگاهی و اخلاق حرفه‌ای، این شماره از مجله «برگ فرهنگ» به ارائه تعدادی از مقالات استادان و صاحب نظران حوزه «اخلاق دانشگاهی» پرداخته است. برخی از این مقالات قبلا در همایش «دانشگاه اخلاق مدار» ارائه شده‌اند.»

دانلود نسخه الکترونیک نشریه