نشست ادبی «کدامین شعر و شاعر می‌پسندی؟» برگزار شد؛ معاون فرهنگی دانشگاه تهران: ملت ایران از دیرباز با شخصیت‌های برجسته فرهنگی خود شناخته شده است

نشست ادبی «کدامین شعر و شاعر می‌پسندی؟» توسط کانون مطالعات بین رشته‌ای فرهنگی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران با حضور دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران، دکتر بهرام گوهری و استاد علیرضا شجاع‌پور، دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ در باشگاه دانشجویان برگزار شد.

در ابتدای این نشست که به بررسی میراث زبان و ادب فارسی در گستره جهان ایرانی اختصاص داشت؛ دکتر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه تهران ضمن تقدیر از دانشجویان برگزارکننده این سری نشست‌ها، گفت: هر ملتی را در جهان به یک ویژگی‌ای می‌شناسند و ملت ما بیش از هر چیز دیگری، در جهان به ادبیات و شعر  فارسی شناخته شده است.

وی افزود: زمانی که برای تحصیل به خارج از کشور رفته بودم، شاهد بودم که آنجا خیلی نام سیاستمداران ما را نمی‌دانستند اما وقتی متوجه می‌شدند که من ایرانی هستم حتما نامی از حافظ، سعدی، خیام و … بر زبان می‌آوردند. دانشجویان خیلی عادی که مطالعات ادبی زیادی هم نداشتند شعرای بزرگ ما را می‌شناختند.

معاون فرهنگی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه ملت ایران از دیرباز با ادبیات و هنر و شخصیت‌های برجسته فرهنگی خود شناخته شده است، اظهار کرد: در همین مراسم عکس‌هایی که گذاشته شده را که نگاه می‌کنیم، از اخوان گرفته تا شهریار و فریدون مشیری و قیصر و همه کسانی که در گذشته و امروز وزنه‌های ادبیات ما بوده‌اند، می‌بینیم که اینها فقط شعر نسروده‌اند بلکه به عقیده من این‌ها تکه‌هایی از جان خودشان را برای ساختن فرهنگ سرزمینشان به میراث گذاشته اند.

وی تاکید کرد: ما وقتی می گوییم فرهنگ ایرانی، یعنی قطعاتی از جان همه بزرگان ادب و فرهنگ و هنر این سرزمین که هر کدام در مقطعی با کلام و نقش سحرآمیز خود، بخشی از روح و جان خود را در این کشور به یادگار گذاشته است و این ویژگی ای است که باعث فخر و بزرگی این هنرمندان است.

دکتر مجید سرسنگی با بیان اینکه شعرای ما تنها خالق شعر نیستند بلکه سازنده یک فرهنگ، تمدن و فضایی هستند که ما امروز در آن تنفس می‌کنیم، گفت: اگر هنوز چیزی از اخلاق و فرهنگ در جامعه باقی مانده، ثمره زحمت آن بزرگان است. اگر امروز هنوز بخشی از وجود ما در مورد خاک ایران و مرز ایران به غلیان در می‌آید نشأت گرفته از اشعار حماسی و جادویی فردوسی است. اگر امروز وقتی در کوچه‌باغ‌ها راه می‌رویم و نم‌نم باران به صورت ما می‌خورد و عواطف ما به غلیان در می‌آید، بازمانده شعر مشیری و بسیاری دیگر است.

وی تصریح کرد: باید شعرا و ادیبان ما قدر ببینند، نه تنها به دلیل خلق تاریخ ادبیات ایران بلکه به دلیل اینکه آن‌ها بخشی از ساخت تمدن فرهنگی ما را بر عهده داشته و دارند. آبشخور نسل جوان و نسل‌های آینده متصل به چشمه زلال کلام ادیبان و شاعران است. ایرانیان از دیرباز در هر دوره‌ای از تاریخ خود به شعر علاقه داشته‌اند؛ هیچ فراز و نشیب تاریخی‌ای باعث نشده که ملت ایران از شعر غافل شود چه در دوره پیش از اسلام و چه در دوره اسلامی، شعر یکی از ملزومات زندگی ایرانیان در سطوح مختلف بوده است. عوام شعر خود را داشته‌اند و خواص نیز شعر خود را داشته‌اند.

معاون فرهنگی دانشگاه تهران با اشاره به دوره مشروطه که دوران طلایی خروش ملت علیه استبداد بوده است، افزود: در این دوران که نغمه آزادی‌خواهی از دهان هر انسان آزاده‌ای شنیده می‌شد، به عقیده من شعر بیشترین نقش را ایفا کرد. شعر در این دوران پیشتاز و سرآمد و پیش‌قراول حرکت انقلاب مشروطه بوده است.

وی به نقش شعر در دوران معاصر تاکید کرد و گفت: در انقلاب اسلامی ایران و در دوران دفاع مقدس که یکی از اتفاقات مهم تاریخ معاصر ما است، شعر و ادبیات بیش از هر رشته دیگر در حوزه فرهنگ و هنر توانست واقعیت آنچه را که بر مردم ما در آن سال‌ها گذشت را به تصویر بکشد.

دکتر سرسنگی یکی از ویژگی‌های شعر فارسی را تعهد در کلام شاعران دانست و عنوان کرد: شعرای ایرانی نسبت به شعرای دیگر فرهنگ‌ها، نسبت به وضعیت اجتماعی، سیلسی و فرهنگی جامعه خود از تعهد بیشتری برخوردار بوده‌اند به همین خاطر است که اغلب اشعار شاعران را که می‌خوانیم، می‌بینیم به نوعی به مسائل مردم و به روزگار مردم اشاره دارند.

وی تاکید کرد: این مولفه‌ها، ویژگی‌هایی است که باید نسبت به آنها قدردان باشیم و بدانیم ملت زنده، ملت سربلند و ملت سرافراز یعنی ملتی که بتواند به فرهنگ خود ببالد و این فرهنگ بر شانه کسانی استوار است که سال‌ها زحمت کشیده‌اند تا ادبیات و شعر ایران در قله و اوج باقی بماند.

معاون فرهنگی دانشگاه تهران در پایان سخنانش، ابراز امیدواری کرد که دانشگاه تهران به عنوان مهد آموزش عالی کشور بیش از پیش شاهد برگزاری چنین برنامه‌های فاخری باشد.

سپس دکتر گرامی طی سخنانی به معرفی کتاب «گل وگیاه در دیوان حافظ» پرداخت که ضمن آن به تشریح جایگاه طبیعت در شعر شعرا پرداخت و از چرایی تشبیهاتی چون نرگس‌، نیلوفر‌، بط و … پرده‌برداری کرد.

وی طی سخنرانی خود با ارائه اسلاید‌هایی، تشبیهات را به صورت مصور برای مهمانان ملموس‌تر کرد و برای تمامی آ‌ن‌ها مصداق‌هایی آورد که اشعار شاعرانی چون حافظ و منوچهری را بهتر قابل درک می‌کرد.

پس از آن، استاد شجاع‌پور شعر کدامین شعر و شاعر می‌پسندی را که نگاهی ژرف‌اندیشانه بر گونه‌های مختلف ادبی و سلیقه‌های متفاوت دارد را برای مهمانان خواند.

وی در این شعر نمونه‌هایی موفق در هر زمینه شعری از جمله‌: حافظ‌، سعدی‌، مولانا‌، مشیری‌، سپهری‌، فروغی‌، حمیدی و …. آورد‌. شجاع‌پور سپس طی سخنرانی کوتاه خود اشاره داشت که آن چیزی که شاعر را جاودان می‌کند شعر او است‌. برای مثال مرگ قو دکتر حمیدی را شعری معرفی کرد که سبب شکوفایی او شد‌.

در ادامه موسیقی زنده اجرا شد و در انتها لوح‌هایی به رسم یاد‌بود از طرف معاونت فرهنگی دانشگاه تهران به استاد شجاع‌پور و دکتر گرامی تقدیم شد.