نشست نقد و بررسی کتاب ملاحظات و محاکمات‌ برگزار شد

نشست نقد و بررسی کتاب ملاحظات و محاکمات (دو لایحه در تحدید حدود ایران و عثمانی) به همت کانون مطالعات بینارشته‌ای دانشگاه تهران و با حمایت معاونت فرهنگی دانشگاه تهران، با حضور پژوهشگر کتاب، دکتر نصرالله صالحی و جمعی از استادان، پژوهشگران و دانشجویان، سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار شد.

سخنرانان این نشست، دکتر نصرالله صالحی مصحح و پژوهشگر کتاب، استاد کاوه بیات، دکتر منصور صفت‌گل استاد و عضو هیئت ‌علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران و دکتر گودرز رشتیانی استاد گروه تاریخ دانشگاه تهران بودند که به نقد و بررسی جوانب مختلف کتاب پرداختند.

این نشست، دومین نشست از سلسله نشست‌های تاریخ دیپلماسی ایران بود که در راستای شناساندن و عمومی کردن بخش‌های مهم تاریخ ایران برگزار شد.

در این مراسم به بررسی موضوعی کتاب پرداخته شد که بیانگر کشمکش‌های مرزی ایران و عثمانی و اولین گام‌های جدی ایران در عرصه گفت‌وگوهای دیپلماتیک بین‌المللی است. به گونه‌ای که به گفته دکتر صفت‌گل می‌توان این کتاب و مذاکرات دیپلماسی آن را به نوعی استمرار مناسبات دیپلماتیک ایران عصر صفوی در دوران قاجار دانست.

دکتر منصور صفت‌گل ریزبینی مرندی را در جمع‌آوری منابع قابل‌تقدیر دانست. وی گفت: ایشان نه تنها به منابع مکتوب چون شرفنامه، منشات فریدون‌بیگ و اسناد موجود اکتفا نکرده، بلکه به منابع شفاهی نیز مراجعه کرده است. او به قدری در کار خود که تعیین حدود ایران بوده دقیق عمل کرده که حتی از نوشته‌های سنگ قبر اهالی یک منطقه هم به عنوان اسنادی برای اثبات ادعای حاکمیت ایران بر مناطق غربی بهره برده است.

شیوه مرندی در مذاکرات سیاسی الگویی خوب و مناسب برای دیپلمات‌های امروزی ایران است

استاد کاوه بیات بر منابع مورد استفاده در این اثر تاکید کرد و شیوه مرندی را در مذاکرات سیاسی الگویی خوب و مناسب برای دیپلمات‌های امروزی ایران دانست.

دکتر رشتیانی با ارائه چندین سند بر بحث اسنادی این کار تاکید کرد و آن را یکی از ابعاد قوت کتاب دانست، و گفت: پیشینه ضعیف ما در امر جمع‌آوری اسناد و منابع مربوط به دعاوی مرزی همواره در تحقیقات تاریخی و سیاسی ایران مشکل‌ساز بوده است.

وی خاطرنشان کرد: اگر بستری مناسب برای نشر کارهای دانشجویی مرتبط نظیر رساله‌ها و پایان‌نامه‌های دکتری فراهم شود بخشی از این ضعف جبران خواهد شد.

در ادامه این نشست، پژوهشگر کتاب دکتر نصرالله صالحی ضمن تشکر از جزئی‌نگری و دقت‌نظر استادان در مطالعه این اثر، گفت: متاسفانه تحقیقات تاریخی درباره مسائل مرزی و تحدید حدود ایران با کشورهای همسایه‌اش بسیار ضعیف است و امیدواریم دیگران این مسیر را ادامه دهند.

وی نیز بر شخصیت تاریخی محبعلی‌خان بسیار تاکید کرد و او را تنها یک مامور سیاسی از جانب دولت ایران برای تعیین حدود ندانست.

محبعلی‌خان در قامت یک مورخ تمام عیار عمل کرده است

به نظر دکتر صالحی، محبعلی‌خان در قامت یک مورخ تمام عیار عمل کرده و تمامی کتب مربوط به تاریخ ایران و تاریخ عثمانی را که در پیشبرد مذاکرات به وی کمک می‌کرده است خوانده و فیش‌برداری کرده و در مذاکرات جزء‌به‌جزء به تمامی این کتب حتی با شماره صفحه ارجاع داده است و توانسته در بسیاری موارد سفیر عثمانی را مجاب و تسلیم کند.

در پایان این مراسم، صفایی‌مهر؛ دبیر کانون مطالعات بینارشته‌ای به نمایندگی از اداره‌کل امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران لوح تقدیری به دکتر نصرالله صالحی تقدیم کرد.

• انصافا توی تموم سایت ها این سایت های دانشگاه تهران بهترین سایتیه که به لحاظ قالب و ظاهر دیدم. چیه بی خودی این همه هزینه میکنن تهشم یه سایت با لایفری تحویل میگیرن که نصفش از اینور زده بیرون نصفش از اونور. توی موبایلم هیچیش معلوم نیس. سایت دانشکده خودمونم کهیه متن میخوای بخونی باید چند کیلومتر اسکرول کنی. هرچند همین سایت هم چندتا ایراد جزئی کوچیک داره. البته به لحاظ فنی و امنیتی. به هر حال ممنون از لطفتون