گزارشی از فعالیت علمى آموزشى «کانون جهادی السابقون» باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران در نوروز ۱۳۹۷

کانون جهادی السابقون باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران، با طرح اعتکاف علمی نوروز، در ایام  نوروز امسال با دانش‌آموزان استان سیستان و بلوچستان همراه شد.

اعتکاف علمى نوروز در بین دانش‌آموزان دبیرستانى (متوسطه دوره دوم) مخصوصا کنکورى‌ها به یک فرهنگ رایج تبدیل شده است. هر روزه بر شمار دانش‌آموزانى که بخواهند از فرصت تعطیلات نوروز در جهت ارتقا سطح درسى خود استفاده کنند، افزوده می‌شود. این رشد مثبت ناشى از پراهمیت بودن این ایام و نزدیکى مناسب این تعطیلات با کنکور سراسرى و دلایل کلی و جزئی دیگر است.

عموما در مدارس شهرهاى بزرگ فضاى اعتکاف علمى و ریز برنامه‌هاى مطالعاتى به دانش‌آموزان داده می‌شود و در طى این ایام تغذیه فکرى-مشاوره‌اى در اختیار متقاضیان کنکور سراسری قرار می‌گیرد.

در این میان مدارس مناطق کمتر برخوردار کشور، غالبا به دلیل نبودن مشاور تحصیلى در مدارس و یا در کل یک شهرستان، قادر به برنامه‌ریزى و بودجه‌بندى مناسب سطح درسى دانش‌آموزان‌شان نیستند و به ناچار براى بودجه‌بندى مطالعات اعتکاف علمى نوروز از برنامه‌هاى مؤسسات معتبر کنکورى استفاده می‌کنند؛ و این نکته مهم که با ثبت‌نام (به صورت بورسیه یا آزاد) دانش‌آموزان در آزمون‌هاى این مؤسسات می‌توانند علاوه بر در اختیار داشتن برنامه مطالعاتی، آزمون‌هاى آزمایشى مناسبى را در اختیار دانش‌آموز قرار دهد، مدارس را در استفاده از برنامه این مؤسسات مصمم‌تر می‌کند.

در رابطه با استان سیستان و بلوچستان، حضور دانش‌آموزان در پایگاه‌هاى اعتکاف علمى و میزان استقبال خانواده‌ها از ثبت‌نام دانش‌آموزان‌شان در این مهم، مسئله‌اى بسیار مسرت‌بخش است و تلاش کادرهاى آموزش و پرورش‌ها در راستاى اجراى بهترین اعتکاف علمى ستودنى است، با این‌حال تصمیم گرفته شد، از این فرصت استفاده کرده و با برنامه‌ریزى منسجم و علمی، بهترین نتیجه با بالاترین میزان صرفه انرژى مورد هدف قرار گیرد.

سال‌هاى قبل با توجه به شناختى که آموزش‌وپرورش‌ها و مدیران و عاملان دست‌اندرکار در برگزارى اعتکاف‌هاى علمى از کانون جهادی السابقون باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران داشتند، بارها از این شناخت متقابل بهترین حسن استفاده را کرده و مدارس را در راستاى ترتیب‌دهى برنامه مناسب سطح دانش‌آموزان‌شان تشویق کردند، اما از آنجایى که مشاور تحصیلى در آموزش و پرورش‌ها به سختى یافت می‌شود، این برنامه‌ها جز در مناطقى که توسط تیم‌های‌ کانون جهادی السابقون باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران حضور فیزیکى داشتند، اجرایى و عملیاتى نمی‌شد.

دلیل اجرایى نشدن برنامه بسیار واضح بود، راهکار آماده و مشخص جایگزینى وجود نداشت.

غالبا دانش‌آموزان سیستان و بلوچستانى، به دلایل بسیار متعدد و ریشه‌دار، نتایج مطلوبى از کنکور سراسرى نمی‌گیرند. دروس اکثرا منفى زده می‌شوند. این واقعیت، کسى را که با سطح سؤالات کنکور سراسرى آشنا باشد و میزان مشکلات عمقى در مناطق کم‌برخوردار کشور را ندارند، بسیار متعجب خواهد کرد.

طى بررسى در اتاق فکرى متشکل از افراد صاحب‌نظر در رشته‌هاى مختلف، در هر درس ۳۰ درصد آسان‌ترین مطالب کنکورى را مشخص شد و در برنامه‌اى مدون، از دانش‌آموزان مخاطب خواسته شد تمرکزشان را فقط و فقط بر این ۳۰ درصد بگذارند و حتى در کنکور سراسرى هم به صورت هدف‌دار فقط به سراغ این تست‌ها بروند و زمان‌شان را به غلط پاسخ‌دادن به پرسش‌هایى که سطح علمى مناسب تست کنکور را در آن ندارند سپرى نکنند.

از چند هفته قبل از ایام نوروز، برنامه‌ریزى شروع شد، بخش‌هاى هدف هر درس مشخص و چارچوب زمانى روزانه مدون شد.

در انتهاى برنامه روزانه، آزمون از مباحث روز (شبیه‌ساز کنکور سراسرى) از دانش‌آموزان گرفته می‌شد تا بتوانند عملکرد هر روزشان را انتهاى همان روز بسنجند. (این جایگزین در برابر مدل قبلى، که فقط یک یا نهایتا دو مرتبه در طول اعتکاف آزمون گرفته می‌شد، بسیار مورد استقبال دانش‌آموزان و مدیران مدارس و مسئولان آموزش و پرورش بود.)

برنامه از دو هفته قبل از نوروز به مناطقى که در آن‌ها فعالیت صورت می‌گرفت، ابلاغ شد. از استان سیستان‌ و بلوچستان به شهرستان‌هاى سراوان، سوران، ایرانشهر، قصرقند، مهرستان، زهک، هامون، سرباز برنامه مستقیما ابلاغ شد.

از دو هفته قبل از نوروز با کادرهاى مدارس هماهنگى تلفنى شد و ده روز مانده به نوروز کانون جهادی السابقون باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران با دو تیم دخترانه و پسرانه راهى مناطق شدند، از پنجم فروردین هم تیم سوم وارد استان شد. از شمال استان گردش بین مناطق شروع شد و طى سفر ده روزه‌ گروه، در شهرستان‌هاى هامون، راسک(سرباز)، سراوان، سوران، مهرستان و ایرانشهر، ضمن ارائه برنامه به مدیران مدارس (به صورت حضورى)، دانش‌آموزان از ارزش طرح مطلع شدند و مشاوره و رفع اشکال‌هاى فردى و جمعی با دانش‌آموزان انجام شد.

کانون جهادی السابقون باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران با طراحى برنامه اعتکاف علمى نوروز ۹۷، علاوه بر اجراى یک برنامه خوب و منسجم؛ قصد داشت برنامه‌ریزى و هدف‌گذارى بر اساس توان و بنیه علمى دانش‌آموزان را به آموزش و پرورش‌هاى مناطق منتقل کند.

برنامه بعدی برای این مناطق، حفظ ارتباط مستمر و محتوادهی و انگیزه‌دهی به دانش‌آموزان است و کانون جهادی السابقون باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران امیدوار است، ماحصل این تلاش‌ها را در نتایج امسال کنکور سراسری شاهد باشد./ ان شاءالله /