معاون فرهنگی دانشگاه تهران در افتتاحیه کارگاه توانمندسازی کانون‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی و دینی این دانشگاه: دانشجویان را نا امید نکنیم؛ نا امیدی دانشجو، نا امیدی جامعه است

اولین کارگاه توانمندسازی کانون‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی و دینی دانشگاه تهران به همت اداره کل فرهنگی و اجتماعی و با حضور دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران، پنجشنبه ۴ آبان ۱۳۹۶ در باغ موزه نگارستان برگزار شد.

در این برنامه، دکتر سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه ضمن ابراز خشنودی از برگزاری این کارگاه و حضور در جمع فعالان دانشجویی، به تبیین اهداف و رسالت تشکل‌های دانشجویی پرداخت.

وی از تشکل‌های دانشجویی به‌عنوان سرمایه دانشگاه که تفکرات دانشجویی را نمایندگی می‌کنند یاد کرد و افزود: روحیه آرمان‌گرایی دانشجویان جای تحسین دارد. این روحیه باید باقی بماند چون با آرمان‌گرایی است که زمینه پیشرفت ایجاد می‌شود. اما از سوی دیگر دانشجویان ما باید روحیه واقع‌بینی را هم در خود تقویت کنند. مجموع آرمان‌خواهی و واقع‌بینی می‌تواند سبب حل مشکلات دانشگاه و جامعه شود.

معاون فرهنگی دانشگاه تهران نقد قدرت، نقد مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و نقد مدیران را یکی از وظایف جریانات اصیل دانشجویی دانست و گفت: روحیه استقلال و نقادی جریانات اصیل دانشجویی باید به رسمیت شناخته شود. ساختن جامعه‌ای بهتر و آینده‌ای روشن‌تر در گرو احترام‌گذاشتن به نقد دانشگاه و دانشجویان است. نقادی دانشجویان باعث می‌شود مدیران و مسئولان توجه بیشتری به صحت کار خود داشته باشند و مراقبت کنند ارزش‌های جامعه مخدوش و فراموش نشود.

وی ادامه داد: آن‌ها که اعتقادی به انتقاد دانشجویان ندارند و اصولا با جریان نقادانه دانشگاه مخالف هستند، در واقع در حال آسیب‌زدن به ارکان جامعه هستند. باید حرف دانشجویان را – هرچند تلخ هم باشد – به خوبی شنید؛ زیرا آن‌ها نماینده نسل جوان و مطالبه‌گر کشور هستند. از لابه‌لای نقد آن‌ها می‌توان به دستاوردهای مهمی رسید و ناهنجاری‌ها را به حداقل رساند.

دکتر سرسنگی وجود فرهنگ گفتمان را یکی از شرایط رسیدن به یک دانشگاه سالم و پویا دانست و گفت: دانشگاه باید جامعه را به گفت‌وگو دعوت کند؛ باید کسانی را که از نظر فکری با هم تفاوت دارند، به صحبت‌کردن ترغیب کند؛ اما در درجه اول باید این فرهنگ را در خود دانشگاه توسعه بخشد. ما باید به گفت‌وگو کردن در دانشگاه اهمیت دهیم، زیرا داشتن فرهنگ گفت‌وگو در دانشگاه، امکان وجود گفتمان‌های متنوع اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را در سطح جامعه فراهم خواهد کرد. این رویه خوبی نیست که ما از طریق رسانه‌ها با هم سخن بگوییم. باید فرهنگی را ایجاد کرد که دانشجو، استاد، مدیر و دیگر دانشگاهیان بتوانند در فضایی سرشار از تفاهم در محیط دانشگاه با یکدیگر سخن بگویند. مهم برنده‌شدن یک طرف در گفت‌وگو نیست. مهم عمومیت‌بخشی به فرهنگ گفت‌وگو است، که در این صورت همه طرف‌ها برنده خواهند بود.

این استاد دانشگاه با اشاره به برخی که به دنبال نا امید کردن دانشجویان هستند، گفت: متاسفانه برخی بنا به دلایل مختلف، با سیاه‌نمایی و بزرگ‌کردن مشکلات فضایی خالی از امید و یأس‌آلود را برای دانشجویان فراهم می‌کنند. همه می‌دانیم که کشور دچار مشکلات زیادی است. دانشگاه‌ها هم مشکل کم ندارند. اما اینکه فقط روی نقاط ضعف و مشکلات تاکید کنیم و نکات مثبت را عمدا یا سهوا از قلم دور بداریم، نتیجه‌ای جز نا امیدی نسل جوان و روی آوردن آن به رفتارهای نا‌مناسب اجتماعی و فرهنگی نخواهد داشت. باید مشکلات را با دانشجویان در میان گذاشت، اما در عین حال باید آن‌ها را به آینده امیدوار کرد. امید دانشجویان به آینده، یعنی بالا رفتن سطح امید در جامعه.

دکتر سرسنگی در بخش دیگری از سخنان خود بر اهمیت کار کانون‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی و دینی تاکید کرد و افزود: کار شما بسیار مهم است چون در نتیجه کار شما بخش عمده‌ای از دانشجویان در حوزه‌های مختلف توانمند شده و دارای روحیه‌ای با نشاط و مثبت خواهند شد.

وی عزم معاونت فرهنگی دانشگاه را برای حمایت همه جانبه از تشکل‌های فرهنگی و اجتماعی دانشجویی عنوان کرد و گفت: علاوه بر فعالیت‌های جاری شما که قطعا مورد حمایت خواهند بود، تشکل‌هایی که طرح‌های بزرگ و فاخر را ارائه کنند از حمایت ویژه برخوردار خواهند بود.

معاون فرهنگی دانشگاه برگزاری برنامه‌هایی چون همایش بین المللی باستان شناسان جوان توسط دانشجویان را افتخار دانشگاه دانست و گفت: از اینکه دانشجویان ما امروز به درجه‌ای از توانایی رسیده‌اند که برنامه‌هایی مانند یک همایش بین المللی معتبر را برگزار کنند بسیار خوشحالیم و امیدواریم این جریان با حمایت بیشتر تبدیل به الگویی برای همه دانشگاه‌های کشور شده و دانشجویان را برای پذیرفتن مسئولیت‌های اجتماعی بعد از دانشگاه آماده‌تر کند.

گفتنی است، در این کارگاه فعالان‌ کانون‌های فرهنگی در خصوص برنامه‌های فرهنگی، آیین‌نامه‌ها و کار تشکیلاتی در حوزه کانون‌ها با دکتر زارع چاهوکی، مدیر کل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه به بحث و تبادل نظر پرداختند و مقرر شد که نتایج بحث‌ها در شورای هماهنگی کانون‌ها پیگیری و اجرایی شود.

همچنین، کریم پورمرجان از کارشناسان معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری در خصوص مراحل برنامه‌ریزی فرهنگی، مستندسازی و گزارش‌نویسی در این کارگاه تدریس داشت.

در پایان کارگاه نیز به شرکت‌کنندگان در کارگاه، گواهی حضور اعطا شد.