اولین جلسه‌ شورای عالی موزه‌های دانشگاه تهران برگزار شد

نخستین جلسه‌ شورای عالی موزه‌های دانشگاه تهران در روز چهارشنبه ۱۷ خرداد ماه ۱۳۹۶ با حضور دکتر محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران، دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه، دکتر محمد رحیمیان معاون پژوهشی دانشگاه، دکتر علی محقر معاون دانشگاه و رئیس سازمان توسعه و سرمایه‌گذاری، دکتر سیدحسین گلدانساز رئیس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دکتر حمید پزشک رئیس پردیس علوم، رجبعلی خسروآبادی مدیر کل میراث‌ فرهنگی، نماینده‌ی ایکوم و جمعی از مدیران و کارشناسان موزه‌ها برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره‌ی کل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، در این جلسه، دکتر محمود نیلی احمدآبادی با ابراز خشنودی از تشکیل  شورای عالی موزه‌های دانشگاه تهران، اظهار داشت: بخش بزرگی از دانشگاه تهران موزه محسوب می‌شود. موزه فقط شامل اشیاء نیست، ساختمان‌ها نیز موزه هستند. یکی از کارهایی که در حال حاضر در دانشگاه تهران در حال اجراست، تاسیس موزه‌ی علم است که در زمین‌های شمالی ایجاد خواهد شد. اینکه دانشگاه تهران موزه‌های نسل سوم و چهارم را پایه‌ریزی کند، برای کشور مفید خواهد بود. موزه‌های موجود را نیز می‌تواند به موزه‌های نسل جدید تبدیل کرد.
رئیس دانشگاه تهران در ادامه افزود: نگرانی عمده ما بحث ساختمان‌ موزه‌ها و مقاوم سازی آنهاست. نوسازی، بهبود عملکرد و مقاوم‌سازی موزه‌ها، بودجه عظیمی می‌خواهد که البته لازم است، زیرا تاریخ کشور است و باید برای حفظ آن تلاش شود. این کار باید از حوزه آموزش عالی خارج شود و در سطح ملی پیگیری شود.
دکتر نیلی احمدآبادی افزود: لازم است در خصوص دسترسی بیشتر مخاطبان به موزه‌ها برنامه‌ریزی صورت گیرد. همچنین از گنجاندن موزه‌ها و دانشگاه تهران در طرح تهران‌گردی استقبال می‌کنیم.
پیش از سخنان ریاست دانشگاه تهران، دکتر مجید سرسنگی ضمن خیر مقدم به اعضای شورا به تبیین سابقه و اهداف این شورا پرداختند. ایشان اظهار داشت: شورای عالی موزه‌ها در دانشگاه تهران سابقه‌ی چند ساله دارد؛ از زمان دکتر فرجی‌ دانا که با نام شورای سیاستگذاری موزه‌های دانشگاه تهران فعالیت می‌کرد تا سه جلسه‌ای که این شورا در زمان مرحوم آیت‌اله عمید برگزار کرد. بعد از آن فعالیت شورا متوقف شد تا سال گذشته که سعی در احیای این شورا به عمل آمد و امروز شاهد برگزاری نخستین جلسه در دور جدید فعالیت شورای عالی موزه‌های دانشگاه تهران هستیم.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران با تاکید بر نقش موزه‌ها در سطح ملی و بین‌المللی گفت: موزه‌ها در دنیا جایگاه بسیار مهمی دارند و دیگر یک فضای منفعل و صرفا نمایشی محسوب نمی‌شوند، بلکه فضایی فعال و پویا هستند که می‌توانند در توسعه نهادها نقش مؤثر داشته باشند. وجود موزه‌ها یک فرصت بسیار خوب در سطح ملی و بین‌المللی برای دانشگاه تهران است. در حال حاضر ۹ موزه‌ی فعال در دانشگاه تهران داریم.
در ادامه گزارشی از موزه‌های دانشگاه تهران توسط دکتر مصطفی ده پهلوان ارائه شد و به مروری بر تاریخچه‌ی موزه‌های مقدم و باغ موزه‌ی‌ نگارستان معاونت فرهنگی، موزه‌های جانورشناسی، زمین‌شناسی و هرباریوم پردیس علوم، موزه‌ی جانورشناسی و حشره‌شناسی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، موزه‌ی موسسه باستان‌شناسی، موزه‌ی لرزه‌نگاری مؤسسه‌ی ژئوفیزیک و موزه‌ی کوی دانشگاه تهران پرداخته شد.
در ادامه، دکتر مجید سرسنگی با اشاره به بررسی اجمالی موزه‌های دانشگاه تهران، گفت: این بررسی چند مشکل اصلی در موزه‌های دانشگاه تهران را نشان می‌دهد؛ به روز نبودن موزه‌ها، عدم بهره‌بردن از کارشناسان موزه‌داری خبره، در اختیار نداشتن فضای مناسب برای گنجینه‌های موزه‌ها، عدم تبلیغات مناسب و جذب مخاطب، نداشتن بودجه‌ی اختصاصی و بهره‌گیری از بودجه‌ی عمومی واحدها و عدم برقراری تعاملات خارج از دانشگاه در سطح ملی و بین المللی. در خصوص رفع این کمبودها لازم است طرح ساماندهی موزه‌های دانشگاه تهران تهیه شود.
سرسنگی افزود: همچنین بعضی از واحدها پتانسیل داشتن موزه را دارند، مانند پردیس هنرهای زیبا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، پردیس فنی و کتابخانه مرکزی که پیشنهاد تاسیس این موزه‌ها نیز ارائه شده است. در خصوص سایر دانشکده‌ها نیز پیشنهاد می‌شود فضایی در همان دانشکده برای ارائه‌ی تاریخچه اختصاص پیدا کند. همچنین پیشنهاد می‌شود ۲۸ اردیبهشت هر سال که مصادف با روز جهانی موزه‌هاست، دانشگاه تهران برنامه ویژه‌ای داشته باشد.
در ادامه‌ی این جلسه، اعضای شورا، پیشنهادات خود را مطرح کردند که مقاوم‌سازی ساختمان‌ها با حفظ هویت بنا، گسترش امکان بازدید از موزه‌ها، قرارگیری بازدید از دانشگاه تهران در طرح تهران‌گردی، پرداختن به بانک‌های مختلف موجود در زمینه‌ی سفال، ژن و … ، توجه به رسالت موزه‌های دانشگاهی و بکارگیری اعضای هیات علمی پژوهشی در موزه‌ها از آن جمله بود.

تصاویر: